Edukacijom i informiranjem do održivog gospodarenja otpadom

Gornji Kneginec Jalžabet Sveti Ilija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda

Kako s otpadom?


Kako spriječiti nastanak otpada?

Uz nastojanje da se smanje količine otpada, neke stvari jednostavno ostanu kao otpad. Nešto od toga možemo reciklirati ili nekako drugačije iskoristiti. Zato je važno odvojeno prikupljanje otpada tzv. razvrstavanje otpada u za to predviđene spremnike (vreće, kante, kontejnere).

Red prvenstva gospodarenja otpadom kao najpoželjniju aktivnost ističe sprječavanje nastanka otpada. Svatko od nas prosječno godišnje napravi 400 kilograma otpada. Sprječavanje nastanka otpada podrazumijeva mjere poduzete prije nego li je tvar, materijal ili proizvod postao otpad, a kojima se smanjuju količine otpada, štetan učinak otpada na okoliš i zdravlje ljudi ili sadržaj štetnih tvari u materijalima i proizvodima.

Što možete učiniti da tu količinu smanjite i po mogućnosti uštedite?

 • planirajte kupnju (napravite popis stvari koje vam zaista trebaju, pazite na rokove trajanja namirnica)
 • kupujte proizvode u rinfuzi, proizvode s manje ambalaže ili birajte proizvode u ambalaži koja se može koristiti više puta
 • izbjegavajte jednokratne proizvode (plastične vrećice, upaljače, baterije, britvice, plastični pribor za jelo i piće)
 • kupujte kvalitetne stvari koje jamče dulji vijek uporabe

Što možete ponovno upotrebljavati?

Druga poželjna aktivnost u gospodarenju otpadom je ponovna upotreba proizvoda čime možete značajno doprinijeti zaštiti okoliša i ostvariti uštede. Mogućnosti za ponovnu upotrebu su beskonačne, samo treba dati mašti na volju.

Što možete učiniti da tu količinu smanjite i po mogućnosti uštedite?

 • Koristite proizvode za višekratnu upotrebu (platnene vrećice, staklene boce, platnene perive ubruse, punjive baterije)
 • Proizvodima pronađite novu svrhu (staklenke se mogu koristiti za pohranu predmeta; neželjenu odjeću možete redizajnirati, pokloniti, prenamijeniti ili donirati)
 • Poklonite stvari koje više ne trebate (stare knjige poklonite prijateljima ili donirajte knjižnicama; pokvarene električne uređaje pokušajte popraviti, a ako su ispravni i više ih ne želite, poklonite ih ili prodajte)

Zašto reciklirati?

Uz nastojanje da se smanje količine otpada, neke stvari jednostavno ostanu kao otpad. Nešto od toga može se reciklirati ili nekako drugačije iskoristiti. Zato je važno odvojeno prikupljanje otpada tzv. razvrstavanje otpada u za to predviđene spremnike (vreće, kante, kontejnere).

Ponekad je dovoljna jedna pogrešna stvar u pogrešnom spremniku da sav otpad u spremniku postane neupotrebljivo smeće. Najčešći primjer su ostaci hrane u konzervama, mokri ili masni papir…

Zašto uopće reciklirati? Zato što je pravilno prikupljen otpad svojevrsna sirovina. Primjera radi, papir se može reciklirati do 6 puta – iz starih bilježnica nastaju nove bilježnice, a pri tome se još štede i prirodni resursi (voda, drveće) i energija. Isto je i sa staklom, samo što se ono, baš kao i aluminij i čelik, može reciklirati neograničen broj puta. Kompostiranjem biootpada može se poboljšati kvaliteta zemlje za nove sadnice, ukrasno bilje, voćke i slično.

Recikliranje je važno jer se recikliranjem:

 • smanjuje uporaba prirodnih resursa
 • smanjuje količina otpada koji se odlaže na odlagališta
 • štedi energija
 • štiti okoliš u kojem živimo.

Otpad koji se ne može reciklirati može se koristiti kao gorivo za proizvodnju električne ili toplinske energije, može se koristiti za dobivanje goriva ili u postupku suspaljivanja.

smanji | ponovno upotrijebi | recikliraj

Edukacijom i informiranjem do održivog gospodarenja otpadom

www.razvrstaj.eu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda
Sadržaj mrežnih stranica isključiva je odgovornost Općine Sveti Ilija.